Bor ami házhoz jön
„Most is kézzel szüretelünk, a megszokott barátokkal…”

„Most is kézzel szüretelünk, a megszokott barátokkal…”

Interjú a Prantner Pincészettel

Milyen hagyománya van a családban a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek? Mióta foglalkoznak borral?

Több generációs szőlőtermelő család a mienk. A borral komolyabban édesapám, Prantner Ferenc kezdett el foglalkozni. Első termékünket körülbelül 15 évvel ezelőtt palackozta.

Miként van jelen a tradíció a pincészet mindennapjaiban? Ápolják-e a korábbi nemzedékek örökségét? Hol jelenik ez meg  a borkészítésben?

Akárcsak régen, most is kézzel szüretelünk, a megszokott barátokkal, segédekkel. 

 

A borvidék mely részén találhatók a szőlőültetvényeik? Mit érdemes tudni az elhelyezkedésükről?

13 hektáron gazdálkodunk, ami 7 különböző helyen terül el ( Saul-völgy, Fuksz-völgy, Előhegy, Leányvár, Szőlőhegy). A legtöbb dűlő kiváló mikroklímával rendelkezik.

 

Milyen fajtákkal foglalkoznak? Van-e preferált fajta, vagy olyan, amelyben igazán kiemelkedő eredményeket ér el a pincészet?

Sok világfajta megtalálható kínálatunkban pl: kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, olaszrizlinget, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, merlot... Legtöbbjüket fajtaborként palackozzuk, de házasítást is gyakran alkalmazunk. Jelenleg nagy sláger a pincénél a 2014 es Rosè borunk.

 

Milyen hazai vagy nemzetközi megmérettetéseken vettek részt a közelmúltban? Milyen eredményekkel?

Minden évben versenyeztetjük a rosénkat a Miklós-napi országos Rosè borversenyen, ahol már 4 éve rendre aranyéremmel díjazzàk. A Szekszárdi Borverseny rangos megmérettetésnek számít, nagy örömünkre 2014 ben 6 aranyérmet zsebeltünk be, és 2015-ben elhoztunk 2 aranyat. Az Országos Takarékszövetkezeti Borversenyen a "Sauli" elnevezésű házasításunkat nagyarannyal jutalmazták.

 

Hol találkozhatnak Önökkel a borvidékre látogató borbarátok?

Borainkat a pincénél (Présház utca 50) partnereinknél kóstolhatják meg az érdeklődők (pl. a szekszardiborok.com borkóstolóin – a szerk.)

 

A sokat emlegetett Prantner Rosé oldalunkon is rendelhető. Egy karton bármilyen Prantner-bor mellé egy aranyérmes rosét adunk ajándékba! Bővebb információért katt ide!

„Most is kézzel szüretelünk, a megszokott barátokkal…”