Bor ami házhoz jön

Április a kékfrankos hónapja

Kékfrankos MOST!

2015. április 25-én szombaton Budapesten, a Sofitel Hotelben rendezik a Nagy Kékfrankos kóstolót, ahol a kiállítók között lesz a Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás, a Fekete Borpince, a Fritz Pincészet, a Heimann Birtok, a Lajvér Avantgarde, Németh János Pincészete, a Takler, a Tüske, a Vesztergombi Pincészet, a Tüske Birtok és a Vida Családi Borbirtok is.

A rendezvény egy tematikus sétáló kóstoló, ahol több mint 60 borászat legjobbjait lehet megkóstolni, illetve mesterkurzusokon való részvételre is lehetőség van.

A kóstoló része a Kékfrankos MOST! elnevezésű, egy hónapon át tartó rendezvénysorozatnak, mey a fajta népszerűsítését tűzte ki célul. A program keretében szerte az országban kiemelt figyelmet szentelnek a fajtának,ehhez kapcsolódóan borkóstolókat, borvacsorákat rendeznek. (forrás: www.kekfrankosmost.hu)

 

Bor-Boksz Pécsett

2015. április 24-én este Pécsett a Kalamáris Borbisztró BOR-BOKSZ versenyén a szekszárdi és a soproni kékfrankos méri össze erejét. A két borvidék borai másés más stílust képviselnek, és erényük sem ugyanabban rejlik. Az összecsapáson a kiválasztott szekszárdi és soproni kékfrankosok öt súlycsoportban mérik össze tudásukat, győztest pedig a vakon kóstoló közönség hirdet.( forrás: pecsiborozo.hu)

 

A kékfrankosról

A kékfrankos egy viszonylag fiatal fajta, a XIX. század második felétől ismert. Hazánkban igencsak elterjedt, szinte minden borvidéken bőségesen terem, a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta. Kedveltségét többek között az adja, hogy az ásványokban gazdag és a löszös talajon termesztve egyaránt alkalmas minőségi bor előállítására. Lédús bogyói kellemes ízűek, bora gyümölcsös, élénken savas, közepes tannintartalommal. Az acéltartályos, a kishordós és a tradicionális nagyhordós érlelésnek is vannak követői és kedvelői. A hagyományos eljárással készült üde kékfrankos egyik jellemző lelőhelye Szekszárd. A Dél-Dunántúl mellett Sopronban kap még kiemelt figyelmet a fajta és bora.