Bor ami házhoz jön
Közös palack a legjobb boroknak

Közös palack a legjobb boroknak

A borvidék egészére kiterjedő összefogás jött létre Szekszárdon. A környék neves borászai hamarosan egységes palackba töltik legjobb boraikat.

Amellett, hogy az összefogás a borvidéket népszerűsíti, és az együttgondolkodást erősíti, az új palack a minőség garanciája is egyben, hiszen a megállapodás értelmében azokba kizárólag a középkategória feletti boraikat tölthetik a pincészetek. A minőség mellett az üvegbe palackozható borok köre is leszabályozott: a burgundi formájú, Szekszárd felirattal ellátott egységes, zöld színű üvegekbe azok a kifejezetten szekszárdi fajták kerülhetnek, melyek a leginkább körvonalazzák a vidék borainak egyedi, jellegzetes arcát. A cabernet franc és a kadarka mellett a szekszárdi bikavér tölthető még az új üvegekbe, melyek bár valamivel drágábbak, mint a normál palackok, a fogyasztók ezt a változást nem fogják érzékelni. A minőséget az garantálja, hogy az egységes palackokba kerülő boroknak szigorú minőségellenőrzésen kell megfelelniük, csak ezután tölthetők meg velük az új üvegek.

Az összefogásban, vagyis az egységes üveg használatában 26 szekszárdi borászat vesz részt. A palackok első szállítmányából 9 borászat rendelt. A palackok töltését június végén a Mészáros Pince kezdte meg, a sort a Márkvárt és a Takler Pince folytatja. Mészáros Péterék 2012-es Kadarkát és 2013-es Szekszárdi Bikavért töltenek elsőként a palackokba, a Márkvárt Pince szintén utóbbival tölti majd meg a maga 2700 egységes üvegét, Takleréknél pedig 2013-as Kékfrankos Reserve, illetve 2013-es Bikavér Reserve kerül a palackokba. A három élenjáró pincészetet várhatóan a Bodri Szőlőbirtok, az Eszterbauer Borászat, a Heimann Családi Birtok, a Hetényi Pince, a Szeleshát Szőlőbirtok, illetve a Tüske Pince követi majd az egységes palackok használatában.

Az egységes szekszárdi üvegbe töltött, minőségi szekszárdi borok várhatóan júliustól kaphatók.

A szekszárdi összefogás ezidáig példanélküli a magyar bortermelő vidékek között. Egységes üveg használatát ilyen széles körben elterjeszteni eddig még sehol nem sikerült. Tokajban bár használnak közös palackot, de mindössze néhány borászat részvételével. 

(Forrás: kadarka.net)

Közös palack a legjobb boroknak