Bor ami házhoz jön
Szekszárdiak szerencsés szériája

Szekszárdiak szerencsés szériája

Még csak április hónapnál jár a naptár, máris számos szekszárdi siker született a borok nemzetközi és hazai megmérettetésein. 

Dúzsi Tamás világhírű vöröse

Márciusban a 21. Vinalies Internationales világversenyen Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó elnevezésű bora nyerte el a legjobb vörösbor címet. Az eredményről tájékoztató magyar zsűritagok levelükben azt írták a Dúzsi családnak, hogy ilyen kitüntető elismerést magyar bor világversenyen korábban még nem ért el. A szekszárdi borvidéknek is nagy dicsőség a francia díj.

A 21. Vinalies Internationales megmérettetésen a világ 40 országának 3582 legjobb bora versengett, köztük 65 magyar borral, melyek közül 9 aranyérmet, 11 pedig ezüstérmet nyert, ami önmagában is kitűnő eredmény. Az eredményhirdetésre a párizsi Le Meurice étteremben került sor március 3-án.

A Vida-bor nagy aranyat ér

Nem kellett aztán sokáig várni a második zajos, szekszárdi sikerre sem. Az első tavaszi hónap végén már a Vida Családi Borbirtok is ünnepelhetett, ugyanis a Finger Lakes International Wine Competiton nemzetközi borversenyen nagy aranyérmet nyert a borászat 2011-es Hidaspestre Kékfrankosa.

A 27 ország borainak részvételével zajló világversenyen 4000 mintát értékelt a zsűri, magyar bor pedig először nyerte el a verseny nagy aranyérmét, így Vida János is történelmet írt ezzel az elismeréssel. A borászat két másik bora, a 2012-es Bikavér és a 2012-es La Vida – ahogy több más magyar bor is − ezüstérmet nyert a megmérettetésen.

Itthon is volt és van miért izgulni

A szekszárdi borászokra egy hazai megmérettetés is várt márciusban: a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának idei versenyén a Szekszárd Város Legjobb Bora címért szálltak versenybe a borvidék legjobbjai. A zsűri a verseny napján csak a legjobb vörösbor kategória nyertesét tudatta, az elismerést a Vesztergombi Pince 2012-es Cabernet Sauvignon válogatása nyerte el. A többi kategória eredményeit április 25-én, a Szent György napi Borünnepen hozza nyilvánosságra a tanács. 

Szekszárdiak szerencsés szériája